JA slide show

Tanfolyamaink időpontjai

Az olajfestés alapjai
2017. december 2-3. (Szo-V), 9-16h


Festő estek
2017. november 30 (csütörtök), 18-21h
2017. december 14 (csütörtök), 18-21h

     


Mi a művészetterápia PDF Nyomtatás E-mail

A művészet és a terápia közt elég nagy a különbség, Vagy mégsem? Mindkettő célja más, és egyben ugyanaz. A művész a világnak mutatja meg magát, a terápiában a rajzoló önmagának.

 Amikor elhatároztam, hogy művészeti tanulmányaimat a művészetterápia felé irányítom, még nem is tudtam, milyen világba is cseppentem. Tudásom arról,  hogy hogyan lehet a művészeti munkát gyógyításra használni odáig terjedt, hogy bizonyos elmegyógyintézetekben az emberekkel fát és házat rajzoltatnak, és ebből mindent ki tudnak olvasni. Olyanról is hallottam, hogy az emberek képesek azáltal megszabadulni problémáiktól, hogy lefestik, vagy lerajzolják azt. Ezzel nem voltam egyedül. A felnőtt emberek nagy többsége úgy gondolja, hogy még egy almát sem tud lerajzolni. Arra pedig csak néhányan gondolnak, hogy problémájuk megoldásához a művészeti munka eszközeit vegyék igénybe. Habár az említett módszereket széles körben alkalmazzák, mégis rá kellett jönnöm arra hogy a művészetterápia ennél már egy kicsit előbbre jár.  A művészettel való gyógyításnak mára több, egymástól elkülönült irányzata alakult ki, ezeket mind a hagyományos, mind az alternatív gyógyászatban is alkalmazzák.

 

Mi a gyógyulás?

Régen az emberek maguk készítették ételeiket, ruháikat, tárgyaikat, és ezekben a kézzel készített dolgokban megnyilvánulhatott az emberi alkotóerő. Ez az alkotó vagy teremtőerő, amely minden emberben ott rejlik, tejes mértékben jelen volt a hétköznapokban. A mai életünk mára olyanná vált, hogy az ételeink és tárgyaink többségét készen kapjuk, így a korábban természetes formáló erőt nem tudjuk átélni, fantáziánk kevésbé tud aktivizálódni. A művészeti tevékenység hobbivá, szabadidős tevékenységgé, szórakozássá vált, a legtöbb ember pedig nem is foglalkozik ilyesmivel. Ez azt eredményezi, hogy az ember elesik sok olyan lehetőségtől, ahol átélhetné a keresés, a tapogatózás, a formálódás, a meghódítás, a felfedezés örömeit. Márpedig ezeknek a minőségeknek a felélesztése a gyógyulásban nagy szerepet játszik. A gyógyulás: változás. Ami eddig volt, annak másnak kell lennie. A pangásnak aktivitásra van szüksége, és ami túl aktív volt, meg kell nyugodnia. A betegségnek és a betegnek is meg kell változnia. A cél az, hogy a páciens a művészeti munka során lehetőséget kapjon arra, hogy átélje azokat a gyógyító folyamatokat, amelyekre a gyógyuláshoz szüksége van. Az alkotómunka egyfajta absztrakt környezet, melyben az egyes folyamatokat a valós problémától egy kissé eltávolodva élheti át a páciens.

  A terápiás munkának több feladata is van, mindegyiket azonban nem lehet ebben a cikkben felsorolni. Néhány alapvető momentumot mégis megemlítenék.

A művészi terápia feladata az, hogy helyreállítsa az ember egyensúlyát. Ez a módszer elsősorban a lélek szintjén dolgozik, azon belül is elsősorban az érzelemvilág megdolgozásán van a hangsúly. A gondolkodás, érzés, és akarat kölcsönös, harmonikus játékában a beteg alkotás közben harmóniába kerülhet önmagával.

 A művészeti munka másik feladata a változásra, mozgékonyságra való képesség fejlesztése. Afelé viszi az embert, hogy a rajzoló képes legyen formákat átalakítani, színeket keverni, az egyes gondolati, érzelmi, akarati jellegű feladatokat szabadon kombinálni, így felszabadítani a lelket gátoló tényezőket. A terapeutának meg kell vizsgálni, hogy az adott személynél mely területen nincs mozgás, vagy mely területek között nincs mozgás (vagy túl erős), és ennek függvényében feladatokat adni.

A művészi tevékenységben és a terápiában egyaránt az ellentétek közötti egyensúlyt keressük, a sötét-világos, a mozgó- nyugvó, hideg- meleg, egyenes-görbe, nagy-kicsi, kemény- lágy, stb. közt. 

 A művészi alkotó gyakorlatok célja nem egy műtárgy létrejötte, hanem maga a kialakulási folyamat. A beteget kiragadja passzívan elfogadott betegségéből, aktivitásra ösztönzi őt, aminek révén megtanulja kompenzálni mindazt, ami nem harmonikus, kijavítani a hibát, elrendezni azt, ami kaotikus, és ezzel elsajátítani, hogyan lehet bizonyos természeti törvényeket követni. Legyőzi a nehézségeket, elfogadja a hibákat, és fejleszti kitartását. Örömet talál a formában, színben, amelyek lelki táplálékká, gyógyszerré válhatnak.


Természetesnek lenni, mint teremtő lény.

A művészeti munka segítségével az embernek el kell jutnia oda, hogy az alkotás, a teremtés természetes folyamat legyen számára, ezáltal megnő az önbizalma, és képes önmagától, önmagából létrehozni valamit. A betegségre való rátekintés és a gyógyulásról alkotott kép is megváltozhat. Való világunkban tíz megkérdezett emberből hét azt mondja, hogy ő képtelen valamit jól elkészíteni, lerajzolni, vagy lefesteni. Ez már maga egy tünet, megváltoztatása nemcsak a beteg emberek feladata.

Munkámat művészetterápia helyett művészeti munkával segített tanácsadásnak hívom, melyet egyéni és csoportos formában is a Napfényes Gyógyközpontban végzem.

 

Hogyan rajzoljunk fát?

Sokan szeretnének fákat rajzolni, de nem tudják, hol kezdjék. A problémát járjuk körbe,az egyszerű gyakorlatokat, bárki kipróbálhatja.

Kattintson ide....

Otthoni gyakorlásra

Ha van kedve, próbálja ki a spirituális vonalvezetést. Ingyenes gyakorlat.

 

 

Kattintson ide...